Vijf sporten die je nog niet goed kende

Bij Skate Fresh schrijven wij over sport! Er zijn veel sporten waarvan weinig mensen weet hebben. In dit artikel zullen we daarom vijf verschillende sporten uitlichten die wat onbekender zijn – inclusief filmpjes, enjoy!

 

Ultimate frisbee

Ultimate frisbee is een veldsport die zowel in de zaal als buiten gespeeld kan worden. Deze teamsport wordt binnen en op het strand gespeeld in teams van vijf, terwijl de teams op het gras bestaan uit zeven personen. De bedoeling van het spel is om de frisbee is de eindzone van de tegenstander te vangen (denk aan rugby). Lopen met de frisbee mag niet en ook langer vasthouden dan 8 (binnen) of 10 (buiten) seconden is verboden. Daarnaast is fysiek contact ook uitgesloten. Er is geen scheidsrechter bij, de spelers zijn zelf verantwoordelijk: fairplay.

 

Curling

Terwijl curling in Canada volkssport nummer één is, zijn Nederlanders bijna niet bekend met de sport. Een wedstrijd wordt gespeeld in teams van vier, de aanvoerder van een team heet de skip en hij bepaalt de strategie. Elk team heeft acht stenen, voorzien van een handvat. De teams spelen om en om hun acht stenen, vanaf de ene kant van de curlingbaan naar het ‘huis’ aan de andere kant (de gekleurde cirkels). De skip gooit de steen, of beter gezegd; laat de steen los terwijl hij er een draai aangeeft (een ‘curl’). Vervolgens volgen twee teamgenoten de steen en vegen de baan. Voor elke steen die dichter bij het huis ligt dan die van de tegenstander, krijgt een team één punt.

 

Voltige

Voltige is acrobatiek op een paard, er worden allerlei turnoefeningen uitgeoefend op een bewegend paard. Het paard loopt voltes aan een lange lijn, in stap, draf of galop. Om de buik van het paard zit een speciale voltigeersingel, voorzien van handvatten en beugels. Vroeger was voltige vooral te bewonderen als showelement in het circus. Ook werd het een tijd gebruikt als militaire training. Pas sinds 1950 heeft voltige zich ontwikkeld tot een echte sport, helaas nog steeds geen olympische sport.

 

Lacrosse

Lacrosse is een teamsport, waarbij elk teamlid een stick draagt met aan het einde een netje, waar de bal in kan. Met behulp van de stick moet een team in het doel van de tegenstander schieten om zo één doelpunt te krijgen (hockey). De lacrossebal is een harde rubberen bal.

 

Inline-skaten

Inline-skaten is een onderdeel van de skatesport. Het is eigenlijk voortgekomen uit het rolschaatsen. Nu worden er veel verschillende soort tricks mee gedaan of worden er lange afstanden gereden.

 

Geef een antwoord