Sporten op muziek?

Er is veel onderzoek gedaan naar sporten op muziek, en of dit voor een betere sportprestatie zorgt. De uitkomsten zijn bevestigend: muziek kan inderdaad voor een betere sportprestatie zorgen! In dit artikel zullen we dit uitgebreider behandelen en kijken naar het verschil tussen duurtraining en krachttraining. Zal een cd van hitzone zorgen voor beter uithoudingsvermogen? Of bereik je dit met klassieke muziek? Wij zoeken het voor je uit!
 

Effecten van muziek

Een van de eerste bewijzen werd gevonden door een Amerikaanse onderzoeker, Leonard Ayres, in 1911: fietsers fietsen sneller als er een band langs de baan speelt, dan wanneer er een stilte heerst. Sindsdien komt er alleen maar meer bevestiging dat muziek het lichaam (en de geest) beïnvloedt tijdens het sporten.

We zullen de effecten van muziek hieronder kort opsommen:

  • Door muziek te luisteren wordt je afgeleid waardoor je de pijn en vermoeidheid als het ware ‘vergeet’
  • Je uithoudingsvermogen wordt vergroot (sluit een beetje aan op het vorige punt)
  • Vrolijke muziek zorgt ervoor dat je je beter voelt doordat er meer dopamine wordt geproduceerd
  • Door meer dopamine kan je je goed focussen op het bewegen

 

Muziek en duurtraining

Zoals eerder vermeld kan muziek je afleiden van het gevoel van vermoeidheid. Negatieve gedachten worden onderdrukt door muziek. Hierdoor verhoogt je uithoudingsvermogen, wat natuurlijk belangrijk is bij duursporten. Daarnaast beweeg je al snel mee op het ritme van de muziek, waardoor het sporten constanter en efficiënter wordt.

Muziek en krachttraining

Sporters kunnen een gewicht vaak langer vasthouden op een bepaalde positie terwijl ze naar muziek luisterden, dan sporters die niet naar muziek luisterden. Hieruit zou je kunnen concluderen dat muziek een positieve invloed heeft op isometrische krachtinspanning (dit zijn statische inspanningen waarbij de lengte van de spier niet verandert).

Bij krachttraining werkt rustige muziek niet tot nauwelijks, je moet in plaats daarvan naar stimulerende muziek luisteren wil je de positieve effecten ervaren.

Geef een antwoord